Een stukje geschiedenis

Algemeen

Toen Nicolaas van der Valk in 1862 in Voorschoten de boerderij "De Gouden Leeuw" kocht, kon hij niet vermoeden dat deze aankoop het begin zou vormen van een imposant imperium in de Nederlandse horecawereld: een familiebedrijf met bijna 100 hotels en restaurants.

De jongste zoon van de 24 kinderen nam de onderneming van zijn ouders over en maakte het groot.

In 1939 begonnen Martinus en Rie van der Valk samen een restaurant in Voorschoten. Met hard werken en een gastvrije, huiselijke aanpak werd hun eigen zaak een succes.

In de jaren na de tweede wereldoorlog bouwden zij samen met hun 11 kinderen een aantal restaurants.

Nog steeds is de visie op gastvrijheid van Martinus en Rie de basis van de succesvolle "Van der Valk-formule". Hun instelling en ondernemersgeest is een voorbeeld voor jongere generaties "Valken".

De familie

Is het niet bijzonder dat er met meer dan 300 familieleden onder één vlag wordt gewerkt?! Aan de wieg van het succes hebben hele bijzondere mensen gestaan, waarop wij mogen voortbouwen.

Wij zijn trots als familie dat we met een klein cafeetje in Voorschoten nu zijn uitgegroeid tot een grote hotelketen in Nederland met bijna 100 hotels en restaurants.

1ste Generatie: 
Nicolaas & Elisabeth van der Valk

Kregen 24 kinderen. Kochten in 1862 in Voorschoten de boederij de Gouden Leeuw en het eerste cafeetje werd geopend.

2de Generatie: Martinus & Rie van der Valk (zoon van Nicolaas)

Martinus had een neus voor de handel en bedacht dat je meer geld kon verdienen door het vee zelf te slachten. In 1929 neemt hij de boerderij met café over en breidde het uit met een speeltuin.
Op zijn 25ste was hij dus boer, café-uitbater en slager en later rolde hij ook nog in de autohandel. 
Deze diverse handels waren allen cruciaal voor het ontstaan van de Valk-keten van vandaag.
Doordat hij veel onderweg was en vaak buiten de deur was, merkte Martinus dat het eten dat hij voorgeschoteld kreeg, niet best was.

Zijn vrouw Rie zou voor gasten de maaltijden koken die Martinus altijd voorgeschoteld kreeg.

Samen kregen ze 11 kinderen, waaronder Gerrit & Arie van der Valk.

In bijna alle valkzaken vindt u de portretten van Martinus & Rie terug.

3de Generatie

Bep (oudste dochter van Martinus en Rie) verhuisde in 1946 naar Durgerdam, waar Martinus de uitspanning in de rode pannenbuurt voor haar kocht. In 1948 wordt de Haagsche Schouw gekocht voor Riet .

De Bijhorst was bestemd voor Ina die in 1949 werd aangekocht.

Bij de uitbreiding traden de broers Arie en Gerrit steeds meer op de voorgrond. Arie had doorgeleerd en werd de financiële man, terwijl Gerrit net als zijn vader van alles aankocht.

10 jaar voor Martinus zijn dood waren al zijn kinderen onder de pannen.

In 1952 werd de eerste Belgische vestiging geopend.

4de Generatie

In 1995 vindt de uiteindelijke overgang plaats tussen 2 generaties.

Gerrit & Arie trekken zich formeel terug uit de dagelijkse leiding en de kleinkinderen van Martinus kregen het nu voor het zeggen.

De vierde generatie ging stug door met het uitbreiden van het aantal toeleveringsbedrijven. Van slagerij tot bouwbedrijf, alles wat maar eningzins met het opzetten en exploiteren van restaurants en motels te maken heeft, trokken de Valken naar zich toe.

5de Generatie

De jonge Valken zijn goed opgeleid en (zo mogelijk) nog eigenzinniger dan hun ouders. Ze experimenteren met nieuwe culinaire concepten en hebben een eigen visie op de toekomst van de horeca.

Hotel Volendam

Verleden

Bijna 40 jaar geleden werd dit punt aangekocht door Henk & Ina Luiten (dochter van Martinus & Rie van der Valk). De oudste dochter van Henk & Ina, Riet Broeks en haar partner Ton, gingen het motel runnen.
Het motel bestond toen uit 25 motelkamers en een restaurant. In de loop der jaren zijn er zalen, een hotelbar en kamers bijgebouwd

Heden

In 1996 werd het hotel overgenomen door hun zoon Jan Broeks en partner Mireille Ortiz. Ook zij zijn volop bezig geweest met het ver- en aanbouwen van diverse faciliteiten om de gasten optimale service te bieden die aan de eisen van deze tijd voldoen. Inmiddels is het hotel uitgegroeid tot een dynamisch bedrijf dat zowel de leisure als de zakelijke markt bediend. 
De ideale ligging, omringd door graslanden, verleid door het nabijgelegen IJsselmeer en tegelijktijd op slechts een kwatiertje van Amsterdan, blijkt dit het ideale rustpunt tussen twee werelden.

Werknemers

Van der Valk Hotel Volendam biedt al sinds 1973 werkgelegenheid aan vele werknemers. Ons huidige team bestaat uit 150 enthousiaste werknemers die werkzaam zijn op diverse afdelingen en heel direct met elkaar samenwerken om onze gasten een optimale service te bieden.

Meer informatie?

Inmiddels zijn er meerdere boeken over de rijke geschiedenis van Van der Valk verschenen. Deze kunt u verkrijgen bij onze receptie.

Bekijk ook